Sitsträna för ryggens bästa

Recensent: Ida Röök

 


Många ryttare lider av ryggproblem. Ridning påverkar ryttarens rygg, men om aktiviteten är till nytta eller skada är en kontroversiell fråga, enligt boken "Ryggvänlig ridning för både ryttare och häst".
Med hjälp av den kan du lära dig att rida på ett skonsammare sätt, som främjar både din häst och dig själv. Receptet mot det onda är - enligt författarna av boken - sitsträning. För många är det dock tabu att erkänna att man har ont, en förutsättning för att nå resultat är att ryttaren måste sluta förneka smärtan.

Inte så smalt som det låter
Bokens titel kan nog göra att många väljer bort den, man får intrycket av att ämnet är något smalt och att den bara vänder sig till de som har problem med sin rygg. Men jag säger bara: Gör inte det! Boken innehåller massor med tips och goda råd kring hur du som ryttare kan träna din sits. Och för det krävs inte att du har ont i ryggen, sitsträning är något som vi alla borde ägna oss åt - varje dag.
Författarna beskriver det helt enkelt som att om ryttaren tar hänsyn till sin rygg så främjar hon både sin egen och hästens hälsa. Sitsen som eftersträvas i den klassiska ridläran är skräddarsydd för kroppen och ger oss de nödvändiga verktygen för att stabilisera ryggen och att hålla den frisk.

Den perfekta människokroppen finns inte
Boken inleds med ett förord av tyska fälttävlansryttaren Ingrid Klimke, vilket ger tyngd åt all information som sedan följer. Tyvärr har man gjort innehållsförteckningen väl grötig och med många underrubriker till huvudkapitlen blir det inte direkt lättöverskådligt. Men den något svajiga inledningen vägs snart upp av alla insikter som följer.
För den kunskapstörstande går det att riktigt grotta in sig i hur människoryggen är uppbyggd, kota för kota. Men kapitlen är också enkelt uppbyggda, så för den med lite mindre tid går det bra att bara skumläsa och ändå få en tillräcklig inblick i hur man uppnår en korrekt sits.
Det blir särskilt tydligt när författarna visar bilder på ryttare, stående i sitspostion. Då går de igenom vilka för- och nackdelar de olika ryttarna kan ha, beroende på hur deras kroppar är uppbyggda. Ingen människokropp är den andra lik, alla har olika förusättningar för att uppnå den optimala sitsen och det finns ingen perfekt kroppsform, förklarar man.

Känslan är viktig
Även hästryggens uppbyggnad och funktion gås igenom på ett bra sätt, och man får snabbt förståelse för hur viktig ryttarens sits och följsamhet faktiskt är för att hästen ska kunna röra sig korrekt och på det sätt vi ber den om.
Men det är inte bara i det fysiska vi finner svaren kring hur man rider mer ryggvänligt. En stor del av boken handlar om hur vi kan träna upp att känna, förnimma, vår rygg. Med hjälp av våra många sinnen (balanssinnet, hörselsinnet, luktsinnet exempelvis) samlar vi information om vår kropp, vi måste dock lära oss att använda informationen på rätt sätt och att bli medveten om den. Det är inte den starkaste ryttaren som blir bäst utan den känsligaste, skriver författarna i boken.

Bli longerad är bra träning
Inte minst är det de mycket förklarande bilderna som gör att boken är väl värd att lägga sin tid på. Genom att ryttare visar de olika övningarna får man också klart för sig hur det faktiskt ska se ut när man sedan själv testar hemma i i sin egen paddock. Ett tips författarna ger i boken är att rida och samtidigt låta någon longera hästen du sitter på. Då får ryttaren fokusera på sig själv och det finns massor med fiffiga övningar att ta till för att exempelvis rätta en något ostadig hand eller en ständigt gnidande skänkel.
Bäckenet ska vara som en söm mellan häst och ryttare, instruerar författarna, men det är inte helt lätt att få fram rörligheten som krävs för att få den känslan i ridningen. Även där ger boken tips på övningar som en hjälp på vägen.
Till sist går författarna igenom ridövningar som syftar till att på ett ryggvänligt sätt ta sig an de olika delarna i praktisk ridlära - till exempel så enkla saker som att sitta ner i traven, övergångar mellan olika gångarter och mer krav på samling.

Besitter stor kunskap

"Ryggvänlig ridning för både ryttare och häst" är skriven av Susanne von Dietze och Isabelle von Neumann-Cosel. Susanne är dressyrtränare, domare och ryttare. Hon har tidigare skrivit boken "Balans till häst" som har översatts till många språk. "Ryggvänlig ridning för både ryttare och häst" ses som en fristående fortsättning på den boken. Isabelle är dressyrtränare, domare och fackskribent inom ridsport.
Det märks tydligt att författarna besitter en stor kunskap kring ridning, ur både ryttarens och hästens perspektiv. Därför är boken också en riktigt bra kunskapskälla som ger såväl inspiration som erfarenhetsbaserad information, samt en hel del tänkvärda tips kring din egen kroppsliga roll när det gäller hästens välmående.

Titel: Ryggvänlig ridning för både ryttare och häst
Författare: Susanne von Dietze och Isabelle von Neumann-Cosel
Översättning: Marianne Kristoffersson
Förlag: Natur & kultur
Omfång: 181 sidor
Cirkapris: 219 kronor i internetbokhandeln

 KÄLLA: Hippson.se


Ska nog köpa denna bok, då jag har väldigt ont i ryggen ibland...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0