Greetings avlivad i Tyskland

En av Sveriges mest framgångsrika unghästar i dressyr, 8-årige Greetings, har fått sluta sina dagar.





Greetings (e Don Romantic-Nocturne, uppf Dag och Malin Erlandsson, äg Ingrid Nyström) var redan som föl exeptionell och vann Riksfölsfinalen i Tingsryd. När det var dags att gå unghästklasser fanns Greetings med i finalerna och han fick också representera Sverige vid unghäst-VM både som 5- och 6-åring. Ständig ryttare var Sandra Sterntorp som också hann visa upp honom med framgång i Falsterbo, med en andra- och en tredjeplacering.

Greetings var inte alltid odelat uppskattad av domarkåren men bland ryttare och publik vann han full respekt och genom åren haglade buden på honom från internationella spekulanter världen över. Men ägaren Ingrid Nyström stod emot frestelserna, bestämd i sin åsikt att ingen annan än Sandra Sterntorp skulle tävla hennes ögonsten.

Ifjol somras märkte dock ryttaren Sandra Sterntorp och hennes kompanjon Andreas Jönsson att något inte stod helt rätt till med den silverskimrande valacken och ett utdraget detektivarbete i jakten på diagnos följde, och förde Greetings till specialister i både Danmark och Tyskland. Det enda som var uppenbart var att symptomen var neurologiska, Gregor fick svårt att styra sin ena sida. Teamet runt "Gregor" hann kastas mellan hopp och förtvivlan många gånger innan slutet slutligen kom under gårdagen. Greetings avlivades på en klinik i Tyskland efter att han inte kunnat resa sig på egen hand och inte visade några tecken på att kunna röra sina ben.

- Han ska obduceras, men veterinärerna tror att eftersom förloppet gick så hastigt på slutet kan det eventuellt vara en tumör i halsen som växt och tryckt på ryggmärgen. Det enda som känns bra en sådan här dag är att han hela tiden varit pigg och glad och inte visat att han på något sätt skulle ha ont. Men det känns ändå fruktansvärt, jag brukar inte vara blödig, men det var alltid star quality i den hästen, han var speciell, kommenterar Andreas Jönsson.

Uppdatering
Greetings obducerades i Tyskland efter sin operation för att ägare och team skulle kunna få någon ledtråd till vad som hänt. Mellan sjätte och sjunde halskotan hittades en hasselnöts-stor tumör som tryckte direkt på ryggmärgen. Tumören var ett melanom och Greetings blev ett offer för så kallad "Skimmelsjuka".

Filmklipp på Greetings


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0